Németh Pál
Németh Pál fuvolaművész-karmester 1972 és 1975-ben szerezte meg diplomáit a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. A magyarországi régizenei irányzat egyik úttörőjeként több régizene-együttest is alapított: Szombathelyi Régizene Együttes (1978), Capella Savaria (1981), ma pedig a Savaria Kamaraopera (1993), a Közép-Európai Barokk Zenekar (1998) és a Savaria Barokk Zenekar (1999) karmestere, a Le Berger Fortuné együttes alapítója, illetve a Közép-Európai Régizenei Fesztivál művészeti vezetője. Eddig több, mint százhúsz CD- és DVD-felvételt készített, közülük öt elnyerte „Az Év Hanglemeze” díjat. Európa szinte valamennyi országában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Izraelben vendégszerepelt.

Legfontosabb kutatási területe a magyarországi zenetörténet, ami nem csak a magyar zenét foglalja magában, hanem olyan, magyar területen működött külföldi zenészek muzsikáját is, mint amilyen például Joseph és Michael Haydn, Wenzel Pichl, vagy Karl Ditters von Dittersdorf. Célja a méltatlanul elfelejtett különlegességek újrafelfedezése, bemutatása az elmúlt évszázadok zeneirodalmából, s témájukban ehhez kapcsolódnak lemezei, koncertjei is: pl. A verbunkos születése; A magyarországi ferences rend zenéje; Esterházy: Harmonia Caelestis; Antonio Caldara: Szent István, Magyarország első királya, Michael Haydn, Alessandro Scarlatti, Baldassare Galuppi, művei.

A Savaria Kamaraoperával kevésszereplős kisoperákat, míg a Budapesti Kamaraoperával együttműködve nagyobb lélegzetű produkciókat irányít állandó karmesteri minőségében: pl. Monteverdi összes színpadi műve; Händel Orlando és Semele című operája; Vivaldi: Il Tigrane; Mozart: A varázsfuvola, Mitridate, Britten: Noé. A Gödöllői Királyi Kastély Barokk Színházának rendszeresen visszatérő vendége, együttesével töbek között Mozart: Figaro házassága, Bastien és Bastienne, Cosi fan tutte, Rossini: Hamupipőke, Galuppi: Il caffé di campagna, Pergolesi: Az úrhatnám szolgáló, Cimarosa: A karmester, J. Haydn: Il mondo della Luna, A patikus, Az énekesnő operákat mutatta be. Az Accademia Santo Spirito Torino és a Milano-Torino (Mi-To) Nemzetközi Fesztivál állandó vendégkarmestere.

Az elmúlt évben a következő fesztiválokon lépett fel: Ulm, Donau-Fest; Boskovice, Moravia Festival; Pozsony, Őszi Fesztivál; Mi-To Festival, Torino; Nagyváradi Nemzetközi Zenei Fesztivál; Veszprém-Fest; Művészetek Völgye; Budapesti Barokk Fesztivál; Ferencvárosi Pünkösdi Fesztivál; Tavaszi Fesztivál – Budapest, Eger, Pécs.

Az utóbbi években több könyve is megjelent különböző kiadóknál, valamennyi CD-melléklettel együtt (pl. Borívóknak való; Gyógyító Szentek; A pécsi Dóm kincsei). 1975 és 2001 között a szombathelyi Zeneművészeti Szakközépiskola tanáraként működött, művészi tevékenységéért 1991-ben Liszt-díjjal, 2001-ben pedig Hungaroton-díjjal tüntették ki.

Savaria Barokk Zenekar tagjai
Savaria Barokk Zenekar
A Savaria Barokk Zenekar az alapító fuvolaművész-karmester, Németh Pál vezetésével működik. A zenekar célja 17-18. századi zenei ritkaságok újrafelfedezése, bemutatása korhű hangszereken, korabeli dokumentumok alapján, hangversenyek, operaelőadások, CD-, rádió-, TV- és filmfelvételek segítségével.. A vonós hangszerek a 18. századból valók, a fúvósok régi hangszerek pontos másolatai. A kor fő zenei irányzatai (olasz, francia, német, angol) mellett fontos feladatának tekinti a magyar zenei múlt értékeinek bemutatását. Repertoárján a legkülönbözőbb műfajú és összeállítású zeneművek szerepelnek, szóló-, kamara-, zenekari művek, operák, oratóriumok egyaránt, a kora barokktól a klasszikusokig, Monteverditől Mozartig. CD-felvételein többek között Boismortier, Galuppi, Albinoni, A. Scarlatti, Vivaldi, M. Haydn, Charpentier művei szerepelnek. A Hungaroton mellett felvételt készített a magyar, a svájci, a francia, a spanyol rádióval, a Magyar Televízióval, fellépett Ausztria, Németország, Olaszország, Svájc, Spanyolország, Franciaország, Anglia, Horvátország, Románia, Szlovákia hangversenytermeiben, templomaiban.

A Savaria Barokk Zenekar a Budapesti Kamaraopera és a Savaria Kamaraopera állandó zenekara. Sikeres produkciókban vett részt (többek között Monteverdi összes színpadi műve, Händel: Orlando és Semele, Vivaldi: Il Tigrane, Mozart, Pergolesi, Haydn, Lully operáinak előadásában). Nagy sikerrel vendégszerepelt az Osztrák-Magyar Zenei Fesztiválon, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Miskolci Operafesztiválon, barokk fesztiválokon (Kassel, Bad Kissingen, Bad Arolsen, Varasdin, Bratislava, Nagyvárad), Londonban a Magyar Magic rendezvénysorozatában, a Versailles-i őszi zenei fesztiválon.

A zenekar állandó tagjai:

Vitárius Piroska – koncertmester

Hadházy Ildikó – hegedű
Lang Ildikó – hegedű
Kovács Mariann – hegedű 
Balázs Gergely – hegedű
Bolyki András – mélyhegedű
Kallai Nóra – gordonka, viola da gamba
Karasszon Dénes – gordonka
Hornyák Dávid – nagybőgő
Várallyay Ágnes – csembaló

Győri István – lant

Németh Pál / Savaria Barokk Zenekar

H-1062 Budapest, Aradi u. 28.
+36/30/9925502
nemethpal50@gmail.com
Savaria Baroque Orchestra © 2014 Minden jog fenntartva